نشست نقد و بررسی کتاب عرفان و سیاست
نقد و بررسی
کتاب عرفان و سیاست
لایو اینستاگرام
به مناسبت روز جمهوری اسلامی
نویسندگان: حجج اسلام سید محمد محسن دعائی و محمد حسن وکیلی
ناقد: حجت الاسلام دکتر محسن دریابیگی
زمان: پنج شنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۰ ساعت ۲۰:۳۰
پخش از صفحه رسمی موسسه مطالعات راهبردی ، استاد وکیلی ، استاد دریابیگی، و شرکت چاپ و نشر بین الملل در اینستاگرام.
https://www.instagram.com/isin_ir/
https://www.instagram.com/mhva_ir/
درباره کتاب:
«عرفان و سیاست؛ تبیین جایگاه سیاست و انقلاب اسلامی در مکتب عرفانی مرحوم علامه طهرانی» و چرایی تالیف آن
کتاب «عرفان و سیاست؛ تبیین جایگاه سیاست و انقلاب اسلامی در مکتب عرفانی مرحوم علامه طهرانی» به تبیین بخشی از اندیشه سیاسی علّامه طهرانی و بررسی نسبت آن با اندیشه و جریان عرفانی ایشان میپردازد و در کنار پاسخ به شبهاتی در این باب، اشارهای به منش و فعالیتهای اجتماعی علامه طهرانی رضوان الله علیه نیز دارد.
یکی از عارفان مکتب عرفانی نجف اشرف که در جامعیّت و ذوابعاد بودن کمنظیر میباشد، فقیه عارف واصل به مقامات توحید و فناء و انقلابی بزرگ مرحوم علّامه آیةالله حاج سید محمدحسین حسینی طهرانی رضواناللهعلیه است که به خوبی، علم و عمل و ظاهر و باطن را با هم آمیختهاند و به تعبیر رهبر معظم انقلاب مدظلّه العالی: «[علامه طهرانی] از جمله فرزانگان معدودی بودند که مراتب برجستۀ علمی را با درجات والای معنویّت و سلوک توأماً دارا بودند، و در کنار فقاهت فنّی و اجتهادی به فقهُ اللهِ الأکبر نیز که از مقولۀ شهود و محصول تجربه حسّی و مجاهدت معنوی است نائل گشته بودند».
قطعاً سیرۀ آن مرحوم میتواند چراغ راهی برای همه مؤمنین و خصوصاً سالکین الی الله باشد تا ببینند که چگونه میتوان در همۀ ابعاد به سوی خداوند متعال حرکت کرده و نه ظاهر را فدای باطن و نه باطن را فدای ظاهر نمود.
مرحوم علّامه طهرانی قدّسسرّه در عین سلوک معنوی توحیدی و در کنار اشتغال به علوم رسمی و شؤون عالمان دینی از وعظ و خطابه و اقامۀ نماز و تألیف و تدریس، فعالیتهای سیاسی عمیق، اثربخش و سازماندهیشدهای را از سی و چندسالگی آغاز نمودند و تا آخر عمر شریف خود توجّهی فراوان نسبت به مشکلات جامعه اسلامی و اصلاح آن داشتند؛ چنانکه مقام معظم رهبری فرمودند: «ایشان از مبارزان کهنهکار انقلاب بودند و کسانی که ایشان را انقلابی نمیدانند از سر جهلشان است».
در دههای اخیر نسبت به جریان اصیل و برجسته عرفان فقاهتی شیعی که در مکتب عرفانی نجف اشرف متبلور است و به نظر میرسد سالمترین، نابترین و کاملترین مکتب خودسازی و صعود به عالیترین قلههای کمال و سعادت باشد، و به خصوص نسبت به پرچمداران این مکتب و به ویژه در مورد فقیه عارف واصل به مقامات توحید و فناء و انقلابی بزرگ حضرت علامه آیت الله حاج سیدمحمد حسین حسینی طهرانی (قدس الله نفسه الزکیة) عدهای از سر عناد و حسادت به مقابله برخاسته و گروهی از سر شبهه و ابهام به نشر شایعه و تهمت پرداختهاند.
برگزاری یک نشست تخصصی علمی با حضور شاگردان این مکتب و تبدیل این نشست به یک کتاب پر مغز و تاثیرگذار یکی از اقداماتی بود که علاقمندان به این مکتب نورانی بدان اقدام نمودند. کتاب «عرفان و سیاست؛ تبیین جایگاه سیاست و انقلاب اسلامی در مکتب عرفانی مرحوم علامه طهرانی» به کوشش حجج الاسلام و المسلمین حاج سید محمدمحسن دعایی و حاج شیخ محمدحسن وکیلی توسط موسسه مطالعات راهبردی علوم و معارف اسلام ماحصل این اقدام است.
این کتاب به تبیین بخشی از اندیشه سیاسی علّامه طهرانی و بررسی نسبت آن با اندیشه و جریان عرفانی ایشان میپردازد و در کنار پاسخ به شبهاتی در این باب، اشارهای به منش و فعالیتهای اجتماعی مکتب علامه طهرانی رضواناللهعلیه نیز دارد.
این کتاب شامل بخش های زیر است:
- مباحث مربوط به مکتب عرفانی فقاهتی نجف اشرف؛
- مناسبات منصب ولایت فقیه و مقام انسان کامل؛
- مباحث مربوط به ابعاد عرفانی، سیاسی و فرهنگی شخصیت علامه طهرانی قدس سره؛
- مباحث مربوط به علاقمندان سالم و صادق علامه طهرانی قدس سره؛
- ضمائم، که حاوی اسناد بسیار فاخر، تاثیرگذار و روشنگرانه است.